torsdag 8 mars 2012

Dagens TeDe09-lektion

Hej TeDe09!

Eftersom ni jobbar hemma idag VILL JAG ATT NI LÄSER IGENOM FÖLJANDE INSTRUKTION NOGGRANT OCH VERKLIGEN GÖR DET SOM STÅR HÄR. LÄS LÅNGSAMT OCH NOGA.

För att skriva en bra utredande uppsats är det viktigt att lägga en bra grund och få till en vettig disposition. Sådant märks i bedömningen. Idag ska du därför jobba på följande sätt. TA EN PUNKT I TAGET OCH GÖR DEN NOGGRANT.

a)      Inventera! Börja med en brainstorm. Gör en mindmap eller en friare skiss på ett papper där du kluttrar ner det du vet eller undrar om följande områden:
 Sociolekt – dialekt – kronolekt – sexolekt – minoritetsspråk.

b)      Disposition! Välj ett ämne från uppsatsinstruktionen (finns på bloggen) och försök utifrån detta få till en disposition. Plocka ut det du tycker är väsentligt från din brainstorm och försök sätta i en punktlista så du får en disposition.

c)      Börja skriva! Och börja gärna direkt med någon av punkterna. Vänta till sist med att skriva inledning och avslutning. (Det finns inget så svårt som att skriva en bra inledning på en gång, när man knappt själv vet vad man kommer att skriva om…)

d)     Maila dig själv det du gjort. Ta med ev. mindmap samt din disposition till nästa svenskpass.

Hör av er om ni behöver hjälp, finns på pernilla.nordberg@huddinge.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar