måndag 20 februari 2012

Gemensam Palme-analys

Här är analysen av det korta Palme-talet som vi gjorde tillsammans. Tyvärr gillar inte bloggen att köra i två spalter, därav står kommentarerna längst ner, stycke för stycke.


"Demokratin är fast förankrad här i landet. Vi respekterar de grundläggande fri- och rättigheterna. Grumliga rasteorier har aldrig funnit fotfäste. Vi betraktar oss gärna som fördomsfria och toleranta.
Men så enkelt är det ändå inte. Fördomen behöver inte förankras i någon vederstygglig teori. Den har ett mycket enklare ursprung. Fördomen har alltid sin rot i vardagslivet. Den gror på arbetsplatsen och i grannkvarteret. Den är ett utlopp för egna misslyckanden och besvikelser. Den är framför allt ett uttryck för okunnighet och rädsla. Okunnighet om andra människors särart, rädsla för att förlora en position, ett socialt privilegium, en förhandsrätt.
En människas hudfärg, ras, språk och födelseort har ju ingenting med mänskliga kvalitéer att göra. Att gradera människor med sådan måttstock står i bjärt kontrast till principen om människors lika värde. Men den är skamligt enkel att ta till för den som känner sig underlägsen - på arbetsplatsen, i sällskapslivet, i konkurrensen om flickan eller pojken.
Därför ligger fördomen alltid på lur, även i ett upplyst samhälle. Den kan blossa ut i ett stickord, en obetänksam replik, en nedrighet i det lilla. Kanske menar den som handlar inte så illa. Men för den som träffas kan det riva upp sår som aldrig läks. De flesta av oss människor har ett behov att hävda oss gentemot andra. Och då står fördomen mot den avvikande - utlänningen, främlingen - till förfogande som en sista skans."


KLASSENS ANALYS
Syfte: Medvetandegöra fördomarna och få folk att göra något åt dem.(Bakgrund arbetskraftsindvandring)
Budskap: Vi är fördomsfulla trots att vi tror att vi är toleranta
Inledningen/ stycke ett:Åhörarna känner igen sig
Vi-form, inkluderar, involverar
Låter viktigt
Låter som att han är på vår sida
Stycke två:Antites
Rasism behöver inte visa sig i nazism
Vi behöver inte vara rasbiologer för att hysa fördomar.
Sociala förändringar kan verka hotande
Pathos
Stycke tre:Även om det sunda förnuftet säger att detta inte spelar någon roll, så är det lätt att ta till fördomar. Lättare att skylla ifrån sig än att se egna problem.
Pathos
Man kan såra människor djupt utan att mena det. Man tar till något i stundens hetta för att skydda sig själv.
Avslut:Pathos
Fungerande avslut, rundar av. Är inget traditionellt avslut, han återupprepar inte det han gått igenom. Öppet avslut.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar